poniedziałek, 25 marca 2013

Babka cytrynowa na jogurcie

 
 
 
 
 
Pyszna babka cytrynowa, aromatyczna, na bazie jogurtu naturalnego.
 
 
 gotowa pyszna, babka


 
Przepis pochodzi stąd Link. Polecam tego kulinarnego bloga :) regularnie przeglądam i analizuję przepisy, rzadziej je wykonuje, ja bardzo lubię czytać.
 
 
Babka jest pyszna, wilgotna, bardzo łatwa w wykonaniu. Udała się w moim 22 letnim piekarniku. Najważniejsze, że bardzo smakowała mojemu przyszłemu mężowi, a to baaaardzo wybredne podniebienie.
Dlatego weszła do menu tegorocznej Wielkanocy :)
 
 
 
Poniżej przepis z moimi dopiskami :)
 
 
 
 
Składniki:
 
250 g mąki
250 g jogurtu naturalnego (ja dałam szklankę), Użyłam Jogurtu Naturalnego Podkarpackiego 0% OSM Sanok
60 g masła ( ja użyłam mixu)
3 jajka
1 i 1/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z 3/4 normalnej wielkości cytryny
 
 
 
 
Przygotowanie:
 
1. Włączyć piekarnik, temperatura docelowa 180 stopni.
2. Roztopić masło, ostudzić.
3. Przygotować formę, wyłożyć papierem, ja użyłam
keksówki (12 x 30 cm).
4. Zmieszać makę i proszek do pieczenia.
5. Jogurt zmieszać z jajkami, cukrem pudrem, skórką z cytryny i rozpuszczoneym masłem za pomocą trzepaczki.
6. Do mieszanki jogurtowej przesiać mąkę z proszkiem.
7. Wymieszać na gładką masę trzepaczką.
8. Przełożyć do wcześniej przygotowanej formy.
9. Uderzyć foremką o blat kilka razy, aby usunąć pęcherze powietrza.
10. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.
Piekłam godzinę, to wina piekarnika, jest nieszczelny i trudno w nim ustawić temperaturę, ja piekłam w temperaturze około 160 - 190 stopni.
11. Spożywać na ciepło, na zimno, nie lukrowałam i nie posypywałam cukrem.
 
 
 
 forma wypełniona mniej więcej do połowy

 babka po 45 minutach w moim piekarniku, zdecydowałam
dopiec bledziucha jeszcze przez 15 minut
 


 
 


 
 
 
 
Smacznego :)
 
 
 
Pozdrawiam :)
 
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...