czwartek, 18 kwietnia 2013

Hodowla kiełków lucerny





Lucerna to roślina używana jako pastewna, składnik pasz.

Jak już wcześniej pisałam Link, swoje kiełki hoduję w trójpoziomowej kiełkownicy. Najczęściej używam jednego piętra, bo taka ilość kiełków jest dla mnie wystarczająca na kilka dni.



Kiełki lucerny mają delikatny smak, są nuetralne, nie są gorzkie.


Hodowla kiełków:

1. Moczę kiełki przez noc, lub kilka godzin.

2. Następnego dnia rano, zlewam wodę znad kiełków.

3. Kiełki wysiewam na pięterku dokładnie umytej kiełkownicy, tak, żeby płasko leżały.

4. Podlewam kiełki przegotowaną, zimną wodą, nie więcej niż wysokość dziubka, który odprowadza wodę z piętra.

5. W ciągu dnia minimum raz zaglądam do kiełków, sprawdzam, czy woda spłynęła z piętra, otwieram na minutę wieczko.

6. Podlewanie powtarzam wieczorem, wcześniej wylewając wodę z podstawy. W ciągu następnych dni, podlewam kiełki dwa razy dziennie, rano i wieczorem, a także wietrzę je w ciągu dnia.

7. W 5 dniu po wysianiu mamy kiełki gotowe do spożycia.

8. Zbieram kiełki z piętra na sitko, przemywam je wodą (przegotwaną lub z kranu), i odstawiam na kilkadziesiąt minut, aby spłynął nadmiar wody. Można też wycisnąć kiełki jak gąbkę.

9. Kiełki przechowuję w lodówce, w zamkniętym opakowaniu plastikowym.

10. Spożywam jako warzywko do kanapek, jako surówka do obiadu, jako składnik sałatek.




Obecnie w sklepach ustawione są stoiska z nasionami, wśród nich można znaleźć nasiona na kiełki.




Pozdrawiam :)


kreseczka_ak





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...